Winterbanden

Onze campers hebben normaal gesproken geen winterbanden. Op verzoek monteren we die erop voor zover ze nog vrij zijn.

Hier zijn wat verkeersregels, bijv voor Duitsland:

In Duitsland voorziet de wetgeving geen vaste periode waarin winterbanden verplicht zijn. De banden moeten verplicht aangepast worden aan winterse weersomstandigheden: ijzel, gladheid door sneeuw, smeltende sneeuw en gladheid door ijs- of rijmvorming. In deze weersomstandigheden moet het voertuig van vier seizoenenbanden of winterbanden voorzien zijn. Deze banden hebben een “M+S”-symbool en/of het teken van een sneeuwvlokje. Hoewel banden met enkel het “M+S”-symbool dus voldoende zijn, wordt er aangeraden om met banden te rijden die beide symbolen bevatten. Er zijn ook zomerbanden met het “M+S”-symbool, maar deze zijn niet geschikt voor winterse weersomstandigheden. De minimum profieldiepte in Duitsland is 1,6 mm. Een minimum van 4 mm wordt echter aangeraden voor winterbanden.

De boete voor rijden op ongeschikte banden is € 60. In geval dat het verkeer wordt verhinderd, kan deze oplopen tot € 80. Als je niet voldoet aan de voorschriften, kan dit bij een ongeval ook sneller leiden tot medeaansprakelijkheid en tot strafrechtelijke vervolging. Bij een ongeval krijg je ook een boete van € 120.

Als er winterbanden gemonteerd zijn, moet je je houden aan de voorgeschreven maximumsnelheid van de band. Als deze lager is dan die van de auto, dan moet je dit met een voor de bestuurder zichtbare sticker aangeven. 

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn toegestaan en in sommige omstandigheden ook verplicht. Dit wordt met speciale verkeersborden aangegeven (blauw, rechthoekig, afbeelding van een band met ketting). Deze verplichting geldt ook voor auto’s met winterbanden en voor vierwiel aangedreven auto’s. Kunststof kettingen mogen gebruikt worden als ze voldoen aan de eisen. Met sneeuwkettingen mag je maximaal 50 km/u rijden.
(SNEEUWKETTINGEN ZIJN VERBODEN OP ONZE CAMPERS)

Spijkerbanden

Het gebruik van spijkerbanden is verboden behalve op de weg van Salzburg naar Lofer via Bad Reichenhall en op wegen naar Oostenrijkse dalen die alleen via Duitse wegen te bereiken zijn. 
​(SPIJKERBANDEN ZIJN VERBODEN OP ONZE CAMPERS)

Andere

Het voertuig moet ten slotte ook voorzien zijn van goede ruitenwissers, voldoende koelvloeistof en antivries in de ruitensproeiervloeistof. Zorg ervoor dat je auto sneeuw- en ijsvrij is en dat de nummerplaat duidelijk zichtbaar is. Ten slotte is het niet toegestaan om de auto te laten warmlopen. Hiervoor riskeer je een boete van € 10.

Print Friendly, PDF & Email